Αντιμετωπίζοντας Επιτυχώς Κάθε Πρόκληση | Κίρκη Πατσιαντά

Loading

+30 24210 36850 info@patsianta.gr
Greek English

ABOUT

Η Κυριακή (Κίρκη) Πατσιαντά αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών το 2003, ενώ ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές (Master II Recherche, 2005) και διδακτορικές της σπουδές (Doctorat en Droit Public, 2012)  στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο Μονπελιέ 1 (Γαλλία).

Από τον Απρίλιο του 2018, συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (Moray House School of Education), Ηνωμένο Βασίλειο, αναφορικά με το θέμα των διατομεακών (intersectional) διακρίσεων που διάφορες ομάδες παιδιών αντιμετωπίζουν εξαιτίας αλληλεπιδράσεων μεταξύ φυλής, φύλου, κοινωνικής και εθνοτικής καταγωγής, ηλικίας, αναπηρίας.  Ειδικότερα, έχει συμμετάσχει (2019) στην εκπόνηση μίας συγκριτικής μελέτης της Ελλάδας και της Σκωτίας που έχει ως αντικείμενο τη διερεύνηση των συνεπειών της διαρκούς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης του 2015 στα δικαιώματα των παιδιών ηλικίας 0-5, με σκοπό την καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων αυτών μέσω πολιτικών και καλών πρακτικών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

'Εχει συνεργαστεί (2015-2017) με το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, Ηνωμένο Βασίλειο, στον τομέα της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών που μετακινούνται. Πιο συγκεκριμένα,  έχει συμμετάσχει ως εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης στο ερευνητικό πρόγραμμα  «Protecting Migrant Children’s Rights». Το ερευνητικό πρόγραμμα, συντονιστής του οποίου ήταν το εν λόγω Πανεπιστήμιο, είχε ως στόχο το σχεδιασμό και την παροχή επιμόρφωσης σε υπαλλήλους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τη νομική αναγνώριση της ευαλωτότητας των παιδιών που μετακινούνται και τις προεκτάσεις αυτής στην πράξη.

Έχει επίσης συνεργαστεί στενά (2013-2018), ως νομικός σύμβουλος για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με το «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού», με αρμοδιότητες τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας και τη χάραξη στρατηγικών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα της προστασίας και της προώθησης των  δικαιωμάτων των παιδιών. Έχει ακόμη εργαστεί (2007-2014) ως νομικός σύμβουλος για την Καμπάνια του Συμβουλίου της Ευρώπης «Building a Europe for and with children», όπου ήταν υπεύθυνη της έρευνας αναφορικά με τη βάση δεδομένων Theseus, που εμπεριέχει τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου  Δικαιωμάτων του Ανθρώπου  που σχετίζεται με τα δικαιώματα των παιδιών.

Η μητρική της γλώσσα είναι τα ελληνικά. Γνωρίζει γαλλικά, αγγλικά και ιταλικά.

Ερευνητικά ενδιαφέροντα: Tα Δικαιώματα του Παιδιού και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα Δικαιώματα του Παιδιού κατά την πρώιμη παιδική ηλικία, τα Δικαιώματα των Παιδιών που μετακινούνται, το Δικαίωμα στην Εκπαίδευση, τα Δικαιώματα του Παιδιού κατά τη διάρκεια  διαζυγίου/χωρισμού των γονιών, τα Δικαιώματα του Παιδιού και ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Άρθρα

  • (2017) «European Court of Human Rights and right to respect for family life: the role of the best interests of the child in establishing equality between divorced parents». Canadian Journal of Children’s Rights 4 (1): 48 -70DOI: https://doi.org/10.22215/cjcr.v4i1.93
  • (2021,  επίκειται δημοσίευση) «The implementation of the right of refugee and migrant children to education in Greece: official and non-formal educational schemes»
  • (2021, επίκειται δημοσίευση) « ECtHR and CRC: When the Strasbourg Court refers to the Convention on the Rights of the Child»

  • (2022, επίκειται δημοσίευση) «Safeguarding children’s rights in Greece: Cases against Greece brought before the European Court of Human Rights»

     

Κεφάλαιο σε Συλλογικό Έργο

(2019, με Konstantoni K.) «Young Children’s Rights in ‘Tough’ Times: Towards an Intersectional Children’s Rights Policy Agenda in Greece and Scotland». In The Routledge International Handbook of Young Children's Rights, edited by Jane Murray, Beth Blue Swadener, Kylie Smith, Chapter 13. London: Routledge.

 

Εκθέσεις

 

Στον Τύπο

«Ετών τριάντα»Νόστιμον ήμαρ

«Τι πρέπει τελικά να μαθαίνει ένα παιδί στο σχολείο;»Νόστιμον ήμαρ

«Τα μωρά της Ελλάδας και της Σκωτίας»Νόστιμον ήμαρ

«Οι ιδιωτικές στιγμές του παιδιού σου», Protagon

«Όταν ένα παιδί μπαίνει στη ζωή σου», Protagon

«Δικαιώματα του Παιδιού στην Ελλάδα: τέλμα και απογοήτευση», Χρόνος 

«Τα μωρά και τα εμβόλια», Protagon

«Παιδιά στην Ελλάδα: φροντίζουμε αρκετά το μέλλον μας;», Η Εφημερίδα των Συντακτών

«Είμαι παιδί», Protagon