Patsianta Law Office

Loading

+30 24210 36850 info@patsianta.gr
Greek English

Δίκαιο του Παιδιού

Το Δίκαιο του Παιδιού (Child Law) βρίσκεται στην Ελλάδα σε εμβρυακό στάδιο. Η ελληνική νομοθεσία γενικότερα, περιέχει διάσπαρτες και αποσπασματικές διατάξεις για την προστασία του παιδιού που, ωστόσο, δεν εφαρμόζονται δυναμικά και συστηματικά ελλείψει των απαραίτητων υποδομών, ενώ δεν υπάρχει αρμόδιος κρατικός φορέας που να θεσπίζει, να εφαρμόζει και να συντονίζει με συνέπεια και αποτελεσματικότητα στρατηγικές και πολιτικές που να στοχεύουν στη διαφύλαξη και την προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού.

Ωστόσο, υπάρχει πληθώρα διεθνών και ευρωπαϊκών κειμένων που προστατεύουν τα δικαιώματα του παιδιού και δεσμεύουν τη χώρα μας. Στην ενότητα αυτή, γίνεται μια προσπάθεια παρουσίασης αυτών των κειμένων. Έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που έχει ως αποκλειστικούς αποδέκτες τα παιδιά, και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών (ΕΣΔΑ), που έχει ως αποδέκτες και τα παιδιά. Ειδική μνεία γίνεται στη δράση της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Παιδιού, που επιβλέπει την εφαρμογή της πρώτης Σύμβασης, και στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), στη δικαιοδοσία του οποίου εμπίπτουν όλα τα θέματα που αφορούν την ερμηνεία και την εφαρμογή της δεύτερης Σύμβασης. Η δραστηριότητα των δύο αυτών οργάνων προάγει αδιάλειπτα την προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού και είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνει γνωστή σε όλους.
 

Από το 2013, οπότε και ξεκίνησε, έως το 2018 η εν λόγω έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού και δημοσιεύονταν μόνο στα ελληνικά στην ιστοσελίδα του Δικτύου υπό τον τίτλο "Νόμοι και Δικαιώματα". Από τον Ιούλιο του 2018 και μετά, η εν λόγω ενότητα επικαιροποιείται τακτικά.