Patsianta Law Office

Loading

+30 24210 36850 info@patsianta.gr
Greek English

«Mίνι Oδηγός» για τα ΔIκαιώματα των Παιδιών 0-8

«Mίνι Oδηγός» για τα ΔIκαιώματα των Παιδιών 0-8«Mίνι Oδηγός» για τα ΔIκαιώματα των Παιδιών 0-8

Η Κίρκη Πατσιαντά έχει αναλάβει μία πρωτοβουλία για την προώθηση και την προστασία των δικαιωμάτων των βρεφών και των νηπίων (πρόκειται για τα παιδιά ηλικίας 0-8) στην Ελλάδα.

 

«Mίνι Oδηγός» για τα ΔIκαιώματα των Παιδιών 0-8
Ως πρώτο βήμα η Κίρκη Πατσιαντά δημιούργησε έναν «Mίνι Oδηγό» (εικονογράφηση και αρχική στήριξη:  Δίκτυο για τα Δικαιώματα του παιδιού), που εξηγεί στους γονείς των νεογέννητων, τα δικαιώματα του μωρού τους σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Λόγω της νεαρής ηλικίας τους, τα παιδιά ηλικίας 0-8 δεν έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν μόνα τους δικαιώματά τους.  Με άλλα λόγια, η πραγμάτωση των δικαιωμάτων τους εξαρτάται από άλλους και, πιο συγκεκριμένα, από τους γονείς τους. Επομένως, οι γονείς πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένοι για τα δικαιώματα που το παιδί τους απολαμβάνει.

Ο συγκεκριμένος «Mίνι Oδηγός» βασίζεται στο Γενικό Σχόλιο Ν°7 (2005) της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Παιδιού σχετικά με την εφαρμογή των Δικαιωμάτων του Παιδιού κατά την πρώιμη παιδική ηλικία και αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμος μόνο στα ελληνικά (βλ. φωτογραφίες στα αριστερά/συνημμένα αρχεία στο τέλος του κειμένου).

Όλη αυτή η πρωτοβουλία έχει κυρίως ως στόχο να επισημάνει ότι τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους από την πρώτη τους αναπνοή έως τα 18 τους χρόνια.  Η πρώιμη παιδική ηλικία (παιδιά ηλικίας 0-8) είναι μία εξαιρετικά σημαντική περίοδος στη ζωή ενός παιδιού, καθώς, κατά τη διάρκειά της, τίθενται οι βάσεις της μελλοντικής ανάπτυξής του. Δυστυχώς, η Ελλάδα στερείται αποτελεσματικών νομοθετικών διατάξεων και στρατηγικών που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν την ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών αυτής της ηλικίας και που θα επέτρεπαν σε αυτά να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους με βάση την ανάπτυξη και τις ικανότητές τους. Κατά συνέπεια, τα βρέφη και τα νήπια είναι σχεδόν «αόρατα» στην Ελλάδα.
 

Αυτός ο «Μίνι Οδηγός» είναι μια πρώτη προσπάθεια να δοθεί η απαιτούμενη προσοχή στο ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα των δικαιωμάτων των παιδιών νεαρής ηλικίας στην Ελλάδα.
 

Μίνι Οδηγός Ι

Μίνι Οδηγός ΙΙ